Normy dziennego spożycia witamin dla dzieci pochodzą z zaleceń dla dorosłych i są ekstrapolowane na podstawie masy ciała. Generalnie zaleca się, aby dzieci przyjmowały około połowę mniej witaminy C niż dorośli. Wynika to z faktu, że ciała dzieci są bardziej zwarte i mają mniejsze naczynia krwionośne. Ponadto, zbyt mała ilość witaminy D obniża poziom wapnia i fosforu. Aby rozwiązać ten problem, zaleca się suplementację cynku. W tym artykule przyjrzymy się, jak może on pomóc dzieciom uniknąć ryzyka malarii dziecięcej.
Niedobory żywieniowe mogą prowadzić do problemów ze wzrostem i rozwojem
Chociaż określenie konkretnych wymagań żywieniowych dla dzieci może być trudne, istnieją pewne standardowe ilości mikroelementów, które dzieci powinny spożywać każdego dnia. Niektóre z tych produktów powinny być spożywane z każdym posiłkiem, podczas gdy inne powinny być ograniczone lub całkowicie unikane. Dzieci potrzebują określonej ilości białka każdego dnia, w zależności od wieku, a zalecane spożycie dla dzieci waha się od 0,86 grama białka na kilogram masy ciała (PRI) do 0,92 grama białka dziennie. Wynika to z faktu, że dzieci potrzebują wyższych poziomów białka, aby wspierać zmiany hormonalne, a nieodpowiednie spożycie białka może prowadzić do opóźnionego wzrostu i zmniejszenia masy mięśniowej oraz niedoborów układu odpornościowego. Zalecane są zwierzęce źródła białka, ponieważ mają więcej niezbędnych aminokwasów niż źródła roślinne.
Oprócz niezbędnych witamin i składników mineralnych dzieci potrzebują również odpowiednich ilości składników odżywczych. Chociaż nie ma bezwzględnych wymagań dla każdego rodzaju składnika odżywczego, odpowiednie spożycie tych składników może wspierać wzrost i zapobiegać wielu chorobom, w tym niedożywieniu. Dzieci potrzebują zrównoważonej diety bogatej w białka, kwasy tłuszczowe, błonnik i wodę. Mikroelementy, takie jak witamina D i cynk, odgrywają istotną rolę we wzroście i rozwoju i wpływają na wiele aspektów rozwoju.
Niedobór niektórych mikroskładników wiąże się z zaburzeniami układu odpornościowego związanymi ze składem odżywczym
Niedobór jednego lub więcej mikroskładników może zmieniać odpowiedź immunologiczną organizmu. Naukowcy zaobserwowali, że niedobory niektórych składników odżywczych mogą zmieniać odporność w modelach zwierzęcych. Na przykład, niedobory witaminy C mogą zmieniać układ odpornościowy, podczas gdy niedobór cynku może powodować wzrost stanu zapalnego. Witaminy A, B6, C i D są ważne dla wzrostu i funkcji komórek odpornościowych.
Ważne jest, aby zapewnić dziecku spożywanie dobrze zbilansowanej diety, która jest bogata we wszystkie mikroelementy. Chociaż większość dorosłych może uzyskać odpowiednie ilości mikroelementów poprzez zbilansowaną dietę, niektóre grupy są zagrożone niedoborami składników odżywczych. Każdy składnik odżywczy ma inne oznaki i objawy niedoboru, nie ma też uniwersalnego wskazania na niedobór. Niedobór niektórych mikroelementów może powodować różne choroby, w tym infekcje i nowotwory.
Suplementacja cynku może leczyć malarię dziecięcą
Istnieją liczne badania wykazujące skuteczność suplementacji cynku jako leczenia malarii. Cynk jest niezbędnym minerałem występującym w ludzkiej krwi. Badania przeprowadzone w krajach rozwijających się wykazały, że uzupełnianie cynku może zmniejszyć częstość występowania malarii. Ponadto suplementacja cynku przynosi kilka dodatkowych korzyści, takich jak obniżenie ryzyka wystąpienia niektórych nowotworów i zapobieganie rozwojowi chorób przewlekłych. W niniejszym artykule zostaną omówione wyniki tego badania, które zostało opublikowane w dwóch artykułach w czasopiśmie.
W badaniu przeprowadzonym w Afryce Zachodniej stwierdzono, że suplementacja cynku zmniejszyła częstość występowania objawowej malarii u dzieci o 38%. Zmniejszenie to było znaczące we wszystkich grupach wiekowych oraz zmniejszenie liczby dni z gorączką, kaszlem i biegunką. Jeżeli chodzi o długotrwały kaszel u dziecka warto zainteresować się tym artykułem: https://lupiko.pl/dlugotrwaly-kaszel-u-dziecka-bez-zmian-osluchowych. Ponadto suplementacja cynku obniżyła również częstość występowania malarii wywołanej przez P. falciparum oraz zmniejszyła częstość epizodów z gęstością pasożytów >100 000/mL.
Zbyt mała ilość witaminy D może powodować obniżenie poziomu wapnia i fosforu we krwi
Mimo to wiele osób nie otrzymuje wystarczającej ilości witaminy D w swojej diecie. Organizm ludzki potrzebuje wystarczającej ilości witaminy D, aby pomóc utrzymać stabilny poziom wapnia i fosforu we krwi. We krwi witamina D jest ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, wzrostu i gęstości kości. Witamina D pomaga również organizmowi w przyswajaniu wapnia z diety i efektywnym jego wykorzystaniu. Kiedy stężenie wapnia w surowicy krwi spada poniżej normy, gruczoły przytarczyczne wydzielają hormon zwany hormonem przytarczyc (PTH). Podwyższone PTH stymuluje nerki do produkcji większej ilości 1a,25-dihydroksywitaminy D. Ta witamina D jest następnie transportowana do tkanek docelowych w organizmie.
Poważny niedobór witaminy D może prowadzić do krzywicy, rodzaju choroby charakteryzującej się brakiem witaminy D w diecie. Wpływa ona na proces mineralizacji w kości, który jest ważny dla tworzenia kryształów fosforanu wapnia. W konsekwencji brak witaminy D może prowadzić do obniżonego poziomu wapnia we krwi, co może prowadzić do słabych kości i osłabienia mięśni. Stan wywołujący krzywicę skutkuje opóźnionym zamykaniem się ciemiączek i koślawymi kończynami. Ciężki niedobór może również prowadzić do drgawek i innych objawów krzywicy.
Podobne tematy