Badania wykazały, że witamina D3 może zmniejszyć ilość tłuszczu w organizmie. Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina tłumi komórki tłuszczowe i zwiększa poziom serotoniny. Ma również właściwości przeciwzapalne i jest znana z tego, że zmniejsza ogólnoustrojowy stan zapalny. Ale co dokładnie robi witamina D3 w walce z otyłością? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o najnowszych badaniach, które wspierają to twierdzenie. Wymienione poniżej niektóre z korzyści witaminy D3 dla utraty wagi.
Przedstawiamy artykuł, który jest owocem wspólnych działań z poradnik-dentystyczny.pl
Witamina D3 jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach
U osób otyłych wyższy poziom witaminy D w surowicy może być korzystnym uzupełnieniem utraty wagi. Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina jest kluczowym składnikiem odżywczym dla zdrowia kości i mięśni, a także pomaga w walce z otyłością. Badania sugerują, że suplementacja witaminą D3 może pomóc w utracie wagi. Jednak potrzeba więcej badań, aby określić jej dokładny związek z utratą wagi. Na razie suplementy witaminy D3 są bezpieczne i mogą pomóc w walce z otyłością.
Naukowcy wykazali, że witamina D odgrywa rolę w otyłości. Aktywną formą witaminy D3 u osób otyłych jest kalcytriol. Kalcytriol wiąże się z adipocytami i hamuje ekspresję cytokin zapalnych. Chociaż działanie witaminy D jest wciąż nieznane, istnieją pewne dowody na poparcie ich ochronnej roli przed otyłością. Potrzeba jednak więcej badań, aby zrozumieć dokładne mechanizmy działania tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy.
Badacze zauważyli, że na witaminę D3 wpływa otyłość, która hamuje produkcję tej witaminy. Aby sprawdzić wpływ witaminy D3 na skórę, naukowcy badali próbki skóry zarówno od osób otyłych, jak i nieotyłych. Podczas gdy ich podstawowe poziomy nie różniły się znacząco, ich krążące poziomy wzrosły co najmniej 24 godziny po ekspozycji. Ponadto zaobserwowali, że osoby otyłe były mniej wrażliwe na napromieniowanie niż grupa nieotyłych.
Tłumi komórki tłuszczowe
Jednym z najlepszych sposobów walki z otyłością jest zwiększenie spożycia witaminy D. Witamina ta odgrywa kluczową rolę w zdolności organizmu do regulowania poziomu wapnia i fosforu, które są niezbędne dla tkanek kostnych. Ekspozycja na promienie ultrafioletowe B ze słońca powoduje, że organizm produkuje witaminę D, która pomaga utrzymać poziomy w ryzach. Ale odpowiedź organizmu na promieniowanie UV-B była skromna u uczestników z otyłością.
W ciągu ostatniej dekady nastąpiła eksplozja badań nad witaminą D. Naukowcy z University of California-Riverside i Laval University odkryli, że osoby spożywające duże dawki witaminy D mają niższy poziom tłuszczu brzusznego niż ci, którzy jej nie spożywają. Jest to obiecujące zjawisko, ponieważ niski poziom tej witaminy został powiązany z wysokim poziomem chorób niezakaźnych.
Oprócz hamowania wzrostu i magazynowania komórek tłuszczowych, witamina D zwiększa również poziom serotoniny w mózgu, hormonu zaangażowanego w kontrolę apetytu. Serotonina zmniejsza głód i ogranicza spożycie kalorii. W połączeniu z ćwiczeniami, witamina D jest skutecznym sposobem na walkę z otyłością. Podobnie jak inne suplementy, witamina D może zmniejszyć ryzyko otyłości. Może być również dobrym sposobem na utratę wagi, jeśli nie otrzymujesz wystarczającej ilości witaminy D.
Pobudza serotoninę
Istnieje coraz więcej dowodów, które sugerują, że witamina D3 pobudza serotoninę, kluczowy neuroprzekaźnik zaangażowany w regulację wagi i walkę z otyłością. W prospektywnym badaniu przekrojowym 141 dzieci porównano ze zdrowymi osobami kontrolnymi w celu określenia, czy są one otyłe, czy nie. Dzieci z BMI powyżej 95 percentyla zostały sklasyfikowane jako otyłe. U wszystkich dzieci wykonano ambulatoryjne i gabinetowe pomiary ciśnienia tętniczego, analizę biochemiczną poziomu witaminy D i serotoniny, zmierzono stężenie glukozy na czczo i kwasu moczowego.
Badania wskazują, że witamina D może również zmniejszać tempo tworzenia się komórek tłuszczowych. Naukowcy uważają, że może to być spowodowane tym, że zwiększa ona poziom serotoniny, która pomaga ludziom dłużej czuć się sytymi. Witamina D zwiększa również poziom serotoniny, co może być korzystne dla utraty wagi, ponieważ sprzyja spalaniu tłuszczu. Podczas gdy National Institutes of Health zaleca przyjmowanie co najmniej 600 IU witaminy D dziennie, odpowiednia dawka będzie zależeć od wagi ciała. Badanie z 2012 roku dostosowało ilość witaminy D dla osób o różnych rozmiarach.
Aktywna forma witaminy D3 (dihydroksywitamina D3) stymuluje syntezę serotoniny i reguluje monoaminową oksydazę-A. Wpływa również na aktywność transportera zwrotnego serotoniny i enzymu monoaminooksydazy TPH2. Oprócz tych efektów, witamina D ma kluczowe znaczenie dla regulacji nastroju. Niski poziom witaminy D został powiązany z zaburzeniami nastroju, takimi jak depresja.
Zmniejsza ogólnoustrojowy stan zapalny
W jednym z ostatnich badań stwierdzono, że dzienna dawka witaminy D zmniejsza ogólnoustrojowy stan zapalny w organizmie. Naukowcy przyjrzeli się 44 kobietom z zespołem napięcia przedmiesiączkowego i niskim poziomem witaminy D, które otrzymywały 50 000 IU witaminy D co 20 dni przez cztery miesiące. Witamina zmniejszyła stan zapalny i była również skuteczna u osób otyłych. Chociaż zalecane dzienne spożycie witaminy D dla dorosłych wynosi tylko 4 000 IU, wyniki badań są ekscytujące.
Epidemia otyłości jest w dużej mierze związana z niedoborem witaminy D. Stężenie 25-hydroksywitaminy D w surowicy było niższe u osób otyłych niż u osób szczupłych. Badacze stwierdzili również związek między niskim poziomem witaminy D a wysokim ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i nowotworów. Ponadto witamina D jest ważnym składnikiem odżywczym, który wpływa na metabolizm wapnia i biologię tkanki tłuszczowej. Moduluje również równowagę prooksydacyjną/antyoksydacyjną.
Ogólnoustrojowy stan zapalny jest częstą cechą charakterystyczną otyłości. Oprócz powikłań związanych z masą ciała, stres oksydacyjny może prowadzić do zaburzeń metabolicznych. Otyłość skutkuje zwiększonym poziomem NOx, cząsteczki, która powstaje w wyniku upregulacji enzymu iNOS. Markery stanu zapalnego w organizmie są również wykorzystywane do pomiaru poziomu NO. Podczas tego procesu NO reaguje z wolnymi rodnikami tworząc nadtlenoazotyn, substancję chemiczną, która może prowadzić do wielu chorób, w tym chorób układu krążenia, nowotworów i otyłości.
Przeciwdziała efektowi ogólnoustrojowego zapalenia u pacjentów z cukrzycą typu 2
Ostatnie badania sugerują, że witamina D3 może pomóc w kontroli cukrzycy poprzez poprawę kontroli metabolicznej. Witamina D ma właściwości przeciwzapalne, moduluje metabolizm lipidów i zmniejsza insulinooporność w mięśniach szkieletowych. Dodatkowo, może pomóc w zapobieganiu chorobom zapalnym poprzez poprawę zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Ostatecznie może to zmniejszyć ryzyko powikłań związanych z cukrzycą i poprawić ogólny stan zdrowia. Zatem, w jaki sposób witamina D przynosi korzyści pacjentom z cukrzycą typu 2?
Produkcja insuliny jest wynikiem podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Glukoza przepływa do komórek b trzustki przez transporter glukozy 2. Wytwarzany jest ATP. Zwiększone ATP hamuje ATP-wrażliwy kanał K+, powodując depolaryzację błon komórek b. Ponadto witamina D aktywuje PKA, który fosforyluje różne białka w kanałach L-type zależnych od napięcia Ca2+.
Trwają poszukiwania nowego zrozumienia witaminy D. Badania te pomogą naukowcom lepiej zrozumieć związek między witaminą D a stresem oksydacyjnym. Naukowcy będą musieli zbadać komórkowe mechanizmy działania witaminy D. Niektóre obiecujące kierunki badań obejmują transkryptomikę, metabolomikę i cytokiny zapalne. Witamina D jest antyoksydantem, który ułatwia zrównoważoną aktywność mitochondriów i zapobiega stresowi oksydacyjnemu. Dzięki normalizacji stężenia 25(OH)D w surowicy pacjenci z cukrzycą typu 2 mogą doświadczyć lepszych wyników klinicznych.
Istnieją dwie główne fizjologiczne formy witaminy D: 1,25-dihydroksywitamina D3 i witamina D3. Pierwsza z nich jest wytwarzana przez 25-hydroksylazę, a druga odpowiada za jej działanie przeciwbakteryjne. Obie hamują produkcję cytokin zapalnych w limfocytach T, natomiast druga blokuje różnicowanie makrofagów pod wpływem TLR2. Może to tłumaczyć rolę witaminy D w kontroli cukrzycy.
Zwiększa kontrolę glikemii we krwi
Naukowcy od dawna szukają sposobu na leczenie cukrzycy i otyłości poprzez odżywianie i witaminę D. Chociaż badania trwają od lat, nie było zbytniej zgody co do roli witaminy D. Cukrzyca jest chorobą zmieniającą życie i potencjalnie śmiertelną, a wzrost liczby przypadków jest alarmujący. Od 1980 roku liczba osób, u których zdiagnozowano cukrzycę, wzrosła czterokrotnie. Co więcej, pacjenci, u których rozpoznano cukrzycę, są narażeni na większe ryzyko śmierci i niepełnosprawności niż osoby z prawidłowym poziomem cukru we krwi.
Chociaż większość przypadków cukrzycy to cukrzyca typu drugiego, która jest wynikiem nadmiaru tłuszczu trzewnego, należy pamiętać, że osoby z prawidłowym BMI również mogą zachorować na cukrzycę. Cukrzyca typu 2 reaguje na zmiany w diecie i może rozwinąć się przy minimalnym wysiłku, dlatego dieta niskowęglowodanowa jest tak kluczowa w leczeniu tej choroby. Jednak jeśli chodzi o cukrzycę typu 1, stosunek ryzyka do korzyści może przesunąć się w kierunku mniej intensywnej kontroli glikemii, podobnie jak w przypadku cukrzycy typu 1.
Podobne tematy