Wzmocniony sok pomarańczowy, żółtka jaj i grzyby Portobello należą do żywności i napojów wzbogaconych w witaminę D. Jednak produkty te często zawierają inne składniki, które nie są dla Ciebie zdrowe. Aby upewnić się, że otrzymujesz maksymalną korzyść, staraj się szukać produktów, które nie zawierają dodatku cukru lub innych składników, które mogą zaszkodzić Twojemu zdrowiu. Innym popularnym produktem wzbogaconym w witaminę D jest margaryna, ale uwaga: może ona zawierać częściowo uwodornione oleje.
Prezentujemy Państwu treść opracowaną z udziałem lutostanskistomatolog.pl
Wzmocniony sok pomarańczowy
Jeśli szukasz napoju, który ma zdrową dawkę witaminy D, wzmocniony sok pomarańczowy może być odpowiedzią. Wzmocniony sok pomarańczowy zawiera dodatek witaminy D i wapnia, dzięki czemu jest równie skuteczny jak suplement witaminy D. Oprócz witaminy D, wzmocniony sok pomarańczowy jest również dobrym źródłem antyoksydantów, flawonoidów i karotenoidów. Związki te doskonale wzmacniają odporność, chronią serce i zmniejszają stany zapalne.
Zawartość witaminy D w mleku różni się znacznie w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, a wiele osób unika regularnego picia mleka ze względu na niestrawność laktozy. Udowodniono jednak, że fortyfikowany sok pomarańczowy poprawia stężenie 25(OH)D u osób dorosłych równie skutecznie jak doustne suplementy witaminy D. To pomysłowe podejście do suplementacji witaminy D jest skutecznym sposobem na zwiększenie jej spożycia. Wzmocniony sok pomarańczowy zawiera witaminę D w formie, która jest łatwo spożywana przez dzieci.
Jednym z najlepszych kupowanych w sklepie soków pomarańczowych jest fortyfikowany 100% sok pomarańczowy. Na etykiecie powinna znajdować się informacja o zawartości witaminy D i wapnia, więc możesz mieć pewność, że sok nie zawiera dodatku cukru. Jeśli szukasz świeżego soku, powinieneś zdecydować się na sok butelkowany zamiast. Świeżo wyciskany sok pomarańczowy jest najlepszy, ale nie zawiera takiej samej ilości witaminy D i wapnia.
Ostatnie badanie wykazało, że wzbogacony sok pomarańczowy zwiększa poziom 25(OH)D2 w surowicy w porównaniu z placebo. Suplementy witaminy D nie zawierają istotnych różnic w stężeniu 25(OH)D2 w surowicy, więc sok pomarańczowy może być zdrową alternatywą. Jednak to badanie wykazało również, że wzmocniony sok pomarańczowy zawiera więcej witaminy D niż niefortyfikowany sok pomarańczowy. Te wyniki są obiecujące i powinny dać Ci pewność, że fortyfikowany sok pomarańczowy może zwiększyć poziom we krwi.
Żółtka jaj
Większość ludzi nie jest świadoma, że żółtka jaj są bogatym źródłem witaminy D. Chociaż całe jajko zawiera znaczne ilości witaminy D, żółtko jest bogate w minerały i białko. Kilka z tych składników odżywczych jest korzystnych dla Twojego zdrowia. Żółtko zawiera również 41 IU witaminy D, czyli 10 procent zalecanego dziennego spożycia. Przed spożyciem żółtek należy skonsultować się z dietetykiem lub pracownikiem służby zdrowia, ponieważ zbyt duża ilość tej witaminy może podnieść poziom LDL.
Oprócz żółtek jaj, istnieje wiele pokarmów zawierających witaminę D, w tym mleko, czerwone mięso, grzyby i żywność wzbogacona. Podczas gdy czerwone mięso jest doskonałym źródłem witaminy D, trudno jest uzyskać jej wystarczającą ilość w codziennej diecie. Istnieje jednak kilka suplementów diety zawierających witaminę D. Żółtka jaj są kolejnym doskonałym źródłem witaminy D. Zazwyczaj w białej części jajka znajduje się najwięcej białka, tłuszczów i witamin.
Oprócz spożywania tych pokarmów, żółtka jaj są doskonałym źródłem witaminy D. Przeciętne żółtko jajka zawiera około 37 IU witaminy D, co stanowi tylko 5% dziennego zalecanego spożycia. Najlepiej jest kupować jajka hodowane na pastwiskach, które zawierają więcej witaminy D. Produkty te można również znaleźć w wielu komercyjnie przygotowanych produktach spożywczych, takich jak mleko, masło i ser. Jeśli więc obawiasz się o cholesterol, powinieneś wiedzieć, że żółtka jaj zawierają niewielkie ilości cholesterolu.
Grzyby również zawierają witaminę D. Jednakże są one uprawiane w słabo oświetlonym środowisku, co oznacza, że zawierają mniej witaminy D niż pieczarki. Jednak nadal możesz cieszyć się grzybami podczas gotowania jajek lub dodając je do hamburgerów z indyka, aby uzyskać dodatkową porcję witaminy D. Jajka mogą być kolejnym doskonałym źródłem witaminy D. Jedno duże jajko z żółtkiem zawiera 44 IU witaminy D, co stanowi około 6% dziennego zalecanego spożycia.
Grzyby portobello
Grzyby portobello są pełne składników odżywczych – pół filiżanki zawiera 100% zalecanego dziennego spożycia witaminy D. Są one bogate w beta glukany, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i aktywują obronę organizmu przed inwazją mikrobów. Idealnie, te grzyby powinny być jędrne i nie gumiaste. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy je kupić w sklepie ze zdrową żywnością.
Grzyby Portobello są pyszne i na tyle uniwersalne, że można je wykorzystać w wielu wytrawnych potrawach. Są na tyle uniwersalne, że można je grillować i dodawać do sałatek, stir-fries oraz dań z makaronu i pełnego ziarna. Kapelusze grzybów Portobello można zamarynować, a następnie grillować lub piec. Do tego celu potrzebny będzie olej, a kapelusze portobello można smażyć z obu stron po kilka minut na raz.
Grzyby są pełne witaminy D. Ten składnik odżywczy wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu, które są kluczowe dla zdrowia kości. Zawierają również selen, potas i inne minerały. Są bogate w lentinan, związek chemiczny, który wspiera aktywność przeciwutleniającą i pomaga organizmowi zarządzać cholesterolem. Grzyby mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Pieczarki portobello to wszechstronny i pożywny składnik, który jest wegetariańskim zamiennikiem steku. Ich smak jest bogaty, a tekstura sprawia, że są świetnym dodatkiem do wielu potraw. Mogą być używane jako substytut steku i są popularne w kuchni azjatyckiej. Mogą być nadziewane serem i makaronem oraz grillowane jak steki. Jednak ich wysoka zawartość witaminy D sprawia, że są doskonałym zamiennikiem wegetariańskim.
Chociaż trudno jest uzyskać wystarczającą ilość witaminy D z żywności, spożywanie niewielkiej porcji grzybów uprawnych lub dzikich jest korzystne dla organizmu. Pod wpływem światła grzyby uprawne i dzikie stają się pełne witaminy D. W rzeczywistości grzyby te są superżywnością. Zawierają więcej witaminy D niż jakakolwiek inna żywność lub suplement na rynku. Są również doskonałym źródłem wapnia i fosforu.
Jogurt
Niektóre produkty są wzbogacone w witaminę D, ale wiele z nich ma również wysoką zawartość cukru i niską zawartość białka. Na przykład jogurt Stonyfield Organic Plain Low-Fat Smooth and Creamy ma 110 kalorii, 2 gramy tłuszczu, 12 gramów cukru i 10 gramów białka na porcję, ale zawiera również około jednej czwartej zalecanego dziennego spożycia witaminy D. To czyni go świetną przekąską, ponieważ jest zarówno pożywny, jak i niskokaloryczny.
Spożycie witaminy D w diecie jest niezwykle ważne, ale wiele osób ma niedobór. Na szczęście jogurt wzbogacony o witaminę D to pyszny i łatwy sposób na zaspokojenie dziennego zapotrzebowania. Jogurt jest popularnym wyborem żywności dla wielu ludzi i może pomóc zwiększyć poziom tego ważnego składnika odżywczego. Oprócz tego, że pomaga on w osiągnięciu dziennego zapotrzebowania na witaminę D, został również powiązany z poprawą utraty wagi i kontrolą poziomu glukozy we krwi.
Jogurt jest jednym z najbardziej popularnych produktów wzbogaconych w witaminę D. Zawartość wapnia i białka czyni go zdrową przekąską, a witamina D pomaga organizmowi wchłaniać wapń. Jogurt zawiera również bakterie przyjazne dla jelit, które mogą pomóc w walce z rozwojem chorób, takich jak rak. Poza tym może również poprawić twój układ odpornościowy. Dla tych, którzy cierpią na nietolerancję laktozy, jogurt wzbogacony o witaminę D może być dobrym źródłem tego niezbędnego składnika odżywczego.
Mleko wzmocnione witaminą D to kolejna świetna opcja dla tych, którzy nie lubią ryb. Ponieważ większość mleka w USA jest wzbogacana w witaminę D, można oczekiwać, że zawiera mniej niż 100 jednostek międzynarodowych (IU) na porcję. Niemniej jednak mleko, jogurt i margaryna zawierają po około 60 do 80 IU na łyżeczkę. Dlatego produkty mleczne wzbogacone w witaminę D są znacznie lepszym wyborem niż brak witaminy D w ogóle.
Podobne tematy