Jeśli powiedziano Ci, że musisz obniżyć poziom selenu, możesz się martwić. Jest to szczególnie prawdziwe, jeśli bierzesz leki, które zawierają selen, takie jak cisplatyna i orzechy brazylijskie. Oto kilka wskazówek, jak uniknąć przyjmowania tych leków. Należy również unikać źródeł selenu w żywności i wodzie, a także przyjmowania suplementów. Należy również unikać spożywania dużych dawek selenu w diecie, jak orzechy brazylijskie.
Cisplatyna
Jednym ze skutków ubocznych cisplatyny jest obniżony poziom selenu w organizmie. Chociaż dokładny mechanizm nie jest znany, suplementy diety mogą zakłócać działanie leków. Dlatego pacjenci, którzy obecnie przyjmują cisplatynę, powinni unikać suplementów z selenem. W poniższej tabeli przedstawiono związek pomiędzy cisplatyną a selenem. Przed rozpoczęciem stosowania jakichkolwiek nowych suplementów diety lub leków korzystne może być skonsultowanie się z dostawcą usług medycznych.
W kilku badaniach badano rolę selenu u pacjentów z nowotworami otrzymujących chemioterapię. W jednym badaniu badano poziom selenu w moczu u pacjentów z rakiem szyjki macicy. W innym badaniu badano poziom selenu w surowicy i jego związek z rakiem prostaty. Wykazano również, że selen zmniejsza stosowanie kortykosteroidów u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Ponadto suplementy selenu zmniejszają apoptozę w normalnych keratynocytach.
W obecnym badaniu naukowcy porównali stężenie selenu u pacjentów przed i po radioterapii. Pacjentów podzielono na trzy grupy: tych, którzy byli w II stadium klinicznym oraz tych z III stadium raka. Do badania włączono pacjentów, którzy byli niepalący, nie mieli alkoholizmu i nie przechodzili wcześniejszej chemioterapii. Podobnie pacjenci, u których zdiagnozowano nowotwór z niedoborem selenu, mieli istotnie niższe stężenie selenu.
Wykazano, że suplementacja selenu przy podawaniu cisplatyny i witaminy E zmniejsza toksyczne działanie cisplatyny. W porównaniu z osobami leczonymi samą cisplatyną suplementacja selenem poprawia czynność nerek i zmniejsza ryzyko ich uszkodzenia. Co więcej, większa dawka selenu mogłaby również zapobiegać powstawaniu zaćmy u pacjentów z nowotworami. Chociaż wyniki te są obiecujące, potrzebne będą dalsze badania, aby potwierdzić, czy te dwa suplementy mogą zmniejszyć toksyczne działanie cisplatyny.
Chociaż nie ma udowodnionych interakcji selenu z lekami obniżającymi poziom cholesterolu, selen może zwiększać ryzyko niewydolności serca. Podobnie, niedobór selenu może przyczynić się do miażdżycy, czyli stwardnienia tętnic, co może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. Chociaż suplementy selenu nie mają udowodnionego wpływu na postęp choroby serca lub ochronę, może być korzystne przyjmowanie jednego przed drugim.
Unikanie źródeł selenu w żywności i wodzie
Wyeliminowanie lub zmniejszenie spożycia selenu może pomóc w opanowaniu toksyczności selenu. Można to zrobić poprzez spożywanie pokarmów bogatych w selen. Na przykład owoce morza, które mają około połowy dziennego zapotrzebowania, są dobrym źródłem selenu. Jeśli nie jesz owoców morza, spróbuj jeść mięsa organiczne, takie jak wątroba, nerki i mózg. Dobrym źródłem selenu są również orzechy brazylijskie.
Chociaż poziomy selenu różnią się w zależności od regionu, większość ludzi w USA ma wystarczające ilości w swojej diecie. Niektóre warunki mogą jednak utrudniać wchłanianie, w tym choroby przewodu pokarmowego, operacje odchudzające i choroba Crohna. Osoby zagrożone niedoborem selenu powinny rozważyć przyjmowanie suplementów. Suplementy te mogą zawierać różne formy selenu.
Istnieją sprzeczne dowody na temat roli selenu w zdrowiu układu sercowo-naczyniowego. Niektóre badania obserwacyjne wykazały odwrotną zależność między poziomem selenu w surowicy a ryzykiem choroby wieńcowej i nadciśnienia. Jednak w innych badaniach obserwacyjnych nie udało się znaleźć statystycznie istotnych związków. Niezależnie od wpływu na zdrowie układu krążenia, selen jest ważnym przeciwutleniaczem i może pomóc w zmniejszeniu stresu oksydacyjnego w organizmie.
Podczas gdy selen jest niezbędnym elementem diety, zbyt duża ilość może być niebezpieczna. Toksyczne poziomy mogą powodować wypadanie włosów, nudności i wymioty. Na szczęście większość selenu znajduje się w całych pokarmach, co jest dla Ciebie lepsze. Jeśli przyjmujesz jakieś leki, koniecznie przedyskutuj z lekarzem poziom selenu w swoim organizmie.
Podczas gdy selen występuje naturalnie w glebie Stanów Zjednoczonych, jest on również dostępny jako suplement i poprzez spożycie w diecie. Dla dorosłych zalecane dzienne spożycie wynosi od 55 do 70 mikrogramów dziennie, natomiast dla kobiet w ciąży wzrasta do około 70 mcg dziennie. National Institutes of Health zaleca, aby dorośli spożywali 55 mikrogramów selenu dziennie.
Istnieją jedynie ograniczone dowody sugerujące, że wyższy poziom selenu w surowicy i włosach zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Jednak suplementy selenu i diety bogate w selen mogą przynieść korzyści osobom poddawanym chemioterapii. Kilka przeglądów Cochrane wykazało, że suplementy selenu mają korzystny wpływ na pacjentów z rakiem. Ale badania te nie zostały zaprojektowane w celu zidentyfikowania form chemicznych selenu lub określenia poziomu selenu w prostacie.
Unikanie suplementów selenu
Przyjmowanie suplementów diety z selenem przynosi wiele korzyści, w tym obniżenie markerów stanu zapalnego i złagodzenie stresu oksydacyjnego. Stres oksydacyjny to proces, w którym antyoksydanty i wolne rodniki w organizmie tracą równowagę, co prowadzi do uszkodzenia komórek. Jest to związane z wieloma przewlekłymi schorzeniami, w tym z chorobami układu krążenia. Dlatego selen w diecie jest ważny dla utrzymania zdrowego poziomu selenu.
Chociaż poziom selenu w żywności może wahać się w zależności od osoby, większość ludzi w USA spożywa szeroką gamę całych, nieprzetworzonych pokarmów, które zawierają selen. Jednak niektórzy ludzie doświadczają problemów z wchłanianiem selenu z ich diety. Na przykład, osoby z chorobą Crohna, operacją odchudzającą i innymi schorzeniami przewodu pokarmowego mogą doświadczyć problemów z wchłanianiem. W takich przypadkach suplementy selenu mogą być jedynym rozwiązaniem.
Choć niektórzy ludzie mogą myśleć, że suplement selenu sprawi, że przytyjesz, nie jest to prawdą. Suplementy z selenem mogą mieć inne korzystne działanie. Mogą pomóc w zapobieganiu włóknieniu, spowolnić postęp HIV, a nawet chronić przed otyłością. Selen ma również działanie ochronne na układ odpornościowy, dlatego ważne jest, aby dodatkowo dbać o utrzymanie zdrowego poziomu selenu.
Niektóre badania wykazały, że przyjmowanie suplementów selenu może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. W podwójnie ślepym badaniu kontrolowanym placebo, diety wysokoselenowe były związane ze zmniejszonym ryzykiem raka płuc, okrężnicy i prostaty. Ale kolejne badania epidemiologiczne nie wykazały związku przyczynowego między selenem a ryzykiem raka. Jednak wiele osób uważa, że suplementy selenu powinny być przyjmowane, jeśli poziom selenu jest obniżony przez niektóre leki.
Właściwości antyoksydacyjne selenu pomagają zrównoważyć wolne rodniki w organizmie. Pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórkowym związanym ze stresem oksydacyjnym. Wolne rodniki powstają naturalnie w wyniku niektórych istotnych procesów zachodzących w organizmie, ale mogą również pochodzić ze źródeł zewnętrznych. Selen pomaga organizmowi zwalczać wolne rodniki poprzez ich neutralizację, zmniejszając ryzyko stresu oksydacyjnego. Jednak przyjmowanie suplementów selenu wraz z lekami może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka i spowodować inne problemy.
Unikanie selenu w orzechach brazylijskich
Najważniejszą właściwością orzechów brazylijskich jest wysoka zawartość selenu. W rzeczywistości jedna uncja orzechów brazylijskich zawiera 544 mikrogramy selenu. Selen wchodzi w interakcje z białkami, tworząc selenoproteiny. Te zawierające selen białka odgrywają w organizmie różne role, w tym funkcję tarczycy i wzmacniają odporność. Minerał ten przyczynia się również do aktywności antyoksydacyjnej, pomagając chronić organizm przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki.
Chociaż orzechy brazylijskie są doskonałym źródłem białka, błonnika pokarmowego i zdrowych dla serca tłuszczów, spożywanie ich w zbyt dużych ilościach może zwiększyć ryzyko wystąpienia selenozy, czyli stanu spowodowanego nadmiarem selenu w organizmie. Selen jest minerałem śladowym, którego nasze ciało potrzebuje w śladowych ilościach. Ten minerał wspiera nasz układ odpornościowy i reguluje pracę tarczycy, a także jest niezbędny w zdrowej diecie.
Chociaż orzechy brazylijskie zawierają najwięcej selenu z pokarmów roślinnych, możesz go również uzyskać z pokarmów zwierzęcych i owoców morza, w tym wodorostów. Aby uzyskać najlepsze wyniki, należy kupować selen uprawiany organicznie i unikać płatków owsianych instant, ponieważ mogą one zawierać szkodliwy pestycyd glifosat. Oprócz orzechów brazylijskich, inne źródła selenu obejmują brązowy ryż, który zawiera 19 mikrogramów na porcję. Brązowy ryż pasuje do prawie każdego posiłku. Z kolei chleb pełnoziarnisty zawiera trzynaście mikrogramów selenu na kromkę, co daje około 24 procent dziennej wartości.
Jedno z badań wykazało, że selen jest silnym przeciwutleniaczem i środkiem przeciwzapalnym. Selen odgrywa również ważną rolę w aktywności antyoksydacyjnej. Antyoksydanty chronią organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. W badaniu porównującym 586 mężczyzn z niewydolnością nerek z mężczyznami wolnymi od raka, selen zwiększył poziom serotoniny i zmniejszył ryzyko miażdżycy. Badanie z Harvardu z udziałem 586 mężczyzn wykazało, że selen zawarty w orzechach brazylijskich zmniejszył stan zapalny i stres oksydacyjny.
Istnieje kilka zagrożeń związanych z toksycznym selenem. Oprócz wpływu na toksyczny poziom rtęci wykazano, że selen ma również działanie antydepresyjne, co może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Jeśli jesteś w ciąży, pamiętaj, aby skonsultować z lekarzem przyjmowanie jakichkolwiek leków lub podjęcie innej terapii. W skrajnych przypadkach selen zawarty w orzechach brazylijskich może powodować toksyczność. W najgorszym przypadku może to doprowadzić do śmierci.
Podobne tematy