Jaki wpływ na organizm człowieka mają suplementy diety? To pytanie, które od lat zastanawia lekarzy. W jednym z badań ponad 23 000 wizyt na oddziale ratunkowym przypisano niekorzystnemu działaniu suplementów. Wiele z nich było spowodowanych przewlekłym stanem zapalnym, który może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, od cukrzycy typu 2 po choroby układu krążenia. Harvard Medical School oferuje kilka wskazówek, które pomogą zwalczyć stan zapalny.
Niedobór witaminy D
Dowody na suplementację witaminą D i jej wpływ na śmiertelność są w dużej mierze niezadowalające, ale w ciągu ostatnich kilku dekad gwałtownie wzrosły. Ostatnie badania ujawniły liczne błędy w literaturze dotyczącej suplementacji witaminą D. Kilka głównych problemów jest widocznych w wadliwych projektach badań, małych próbach i niskiej jakości schematach interwencyjnych. Co więcej, większość badań obejmowała osoby z niedoborem witaminy.
Chociaż wielu autorów kwestionuje, czy witamina D jest czynnikiem sprawczym, niektóre dane sugerują, że może ona pomóc w zapobieganiu lub zmniejszeniu występowania szerokiego zakresu problemów zdrowotnych. Podstawowym docelowym poziomem dla suplementacji witaminą D jest 30 ng/ml lub 50 nmol/L, ale istnieje również kilka innych progów. Progi te są ważne, ponieważ poważny niedobór witaminy D poniżej tego poziomu prowadzi do zwiększonego ryzyka wielu chorób i nadmiernej śmiertelności.
Niedobór witaminy D jest związany z szerokim zakresem problemów fizycznych i psychicznych. Na przykład na jej niedobór cierpi mózg. Osoby, które nie otrzymują wystarczającej ilości witaminy D mogą mieć problemy ze skupieniem się na zadaniach, słabą umiejętność podejmowania decyzji oraz zwiększone ryzyko rozwoju stwardnienia rozsianego i schizofrenii. Niemniej jednak, witamina ta jest ważnym składnikiem odżywczym dla zdrowych kości i zdrowia.
Niedobór witaminy D jest powszechnym problemem dotykającym ludzi w każdym wieku. Wspólne objawy obejmują symetryczny ból w dolnej części pleców, osłabienie mięśni proksymalnych i pulsujący ból kości. Suplementy witaminy D normalizują jej poziom we krwi i pomagają zmniejszyć ryzyko upadku. Objawom tym mogą towarzyszyć inne problemy fizyczne, takie jak bóle i skurcze mięśni. Korzyści z suplementacji są oczywiste, ale niektórzy ludzie wciąż nie są świadomi potrzeby takiej kuracji.
Niedobór kwasu foliowego
Kwas foliowy to witamina z grupy B, która jest szczególnie ważna dla kobiet w ciąży, ponieważ chroni przed poważnymi wadami wrodzonymi. Folian znajduje się również w żywności wzbogaconej i witaminach. Folian występuje naturalnie w żywności, takiej jak zielone warzywa liściaste, pomarańcze i fasola. Jednak suplementy diety nie zapewniają takich samych ilości folianu jak naturalne źródła. Suplement może nie zawierać wystarczającej ilości kwasu foliowego, aby uzupełnić braki tej witaminy z grupy B w diecie kobiety ciężarnej.
Ilość kwasu foliowego w Twoim organizmie może być niewystarczająca, aby zapobiec chorobom serca. Może też maskować objawy niedoboru witaminy B12, która jest szkodliwa dla układu nerwowego. Zbyt częste przyjmowanie jednej witaminy z grupy B może spowodować zaburzenie równowagi pozostałych witamin z grupy B. Kwas foliowy powinien być częścią suplementu witaminy B-complex. Osoby z rakiem lub drgawkami powinny unikać suplementów kwasu foliowego. Osoby przyjmujące pewne leki powinny również skonsultować się z dostawcami usług medycznych przed spożyciem tej witaminy.
Niektóre badania wskazują, że większe spożycie folianów jest związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka. Na przykład w analizie wtórnej badania Cole stwierdzono, że mężczyźni otrzymujący suplementy kwasu foliowego mieli o 24% większe ryzyko wystąpienia raka prostaty. Nadal jednak nie jest jasne, czy suplementacja kwasem foliowym sprzyja wzrostowi guzów. Oprócz tych ustaleń istnieją inne obawy dotyczące kwasu foliowego.
W Stanach Zjednoczonych 35% dorosłych i 28% dzieci w wieku od 1 do 13 lat stosuje suplementy kwasu foliowego. Suplementy kwasu foliowego są bardziej powszechne wśród białych i niehiszpanów niż w grupach latynoskich lub w społecznościach meksykańsko-amerykańskich. Suplementy mogą dostarczać do 712 mcg DFE dziennie, co odpowiada dziennemu spożyciu od 400 do 999 mcg folianów.
Niedobór witaminy C
Suplementy diety zawierające witaminę C mogą być korzystne w zapobieganiu lub leczeniu niedoborów tej niezbędnej witaminy. Oprócz korzyści dla zdrowia, witamina C pomaga utrzymać zdrowe kości i komórki, wspiera skórę i chrząstki oraz utrzymuje układ odpornościowy. Witamina C przyczynia się również do poziomu energii, a jej niedobór może powodować zmęczenie lub niską energię. Aby zapobiec lub leczyć niedobór witaminy C, spożywaj dużo świeżych owoców i warzyw.
Niedobór witaminy C u dzieci jest rzadki w krajach rozwiniętych, ale może być poważny, jeśli nie jest odpowiednio leczony. Objawy niedoboru witaminy C obejmują plamy na skórze, słabe gojenie się ran, obrzęk dziąseł i utratę zębów. Niedobór może skutkować podwyższoną temperaturą i wysoką gorączką. W ciężkich przypadkach może dojść do krwawienia wewnątrz serca lub mózgu. Lekarz powinien ocenić dziecko pod kątem tych objawów.
Wykazano, że suplementy diety zawierające wysokiej jakości witaminę C zmniejszają ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych u zdrowych osób. Potrzeba jednak więcej badań, aby określić, jak witamina C może wpływać na punkty końcowe związane z układem sercowo-naczyniowym. Suplementacja witaminą C jest związana z niższym ryzykiem choroby wieńcowej niż niewystarczające spożycie. Chociaż witamina C jest niezbędną witaminą w organizmie, nie zawsze jest wystarczająca do obniżenia ciśnienia krwi.
Niedobór witaminy C może prowadzić do wielu różnych problemów, w tym braku energii, anemii, szkorbutu i innych. Dobra wiadomość jest taka, że można uniknąć szkorbutu poprzez spożywanie diety bogatej w witaminę C. Owoce cytrusowe, brokuły oraz zielona i czerwona papryka są doskonałym źródłem witaminy C. Jeśli jednak nie jesz wystarczającej ilości owoców i warzyw, możesz mieć niedobór witaminy C.
Niedobór witaminy D podczas ciąży
Poziom witaminy D w surowicy wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka, cukrzycę, choroby układu krążenia i insulinooporność. Niski poziom witaminy D wiąże się również z niekorzystnymi wynikami ciąży, w tym ze stanem przedrzucawkowym, porodem przedwczesnym i astmą. Cel: Wykrycie niedoboru witaminy D we wczesnym okresie ciąży i zapobieganie jej powikłaniom. Oprócz oceny stężenia 25(OH)D w surowicy, w tym badaniu zostaną zbadane czynniki związane z niskim statusem witaminy D.
W ostatnich latach badacze przeprowadzili metaanalizę opublikowanych dowodów dotyczących efektów suplementacji witaminą D w czasie ciąży. Autorzy badania doszli do wniosku, że suplementacja może zmniejszać ryzyko powikłań związanych z ciążą i prowadzić do lepszych wyników zarówno dla matki, jak i dziecka. Jednak brak dowodów uniemożliwił naukowcom wnioskowanie o korzyściach i szkodliwości suplementacji witaminą D. Z tego powodu zapanowało zamieszanie dotyczące właściwego doradztwa dla kobiet w ciąży.
Ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego jest wysokie i często rozpoczyna się przed drugim trymestrem. Charakteryzuje się on wysokim ciśnieniem krwi, zatrzymaniem wody i białkiem w moczu. Inne objawy stanu przedrzucawkowego to mdłości, wysokie ciśnienie krwi, duszności i bóle głowy. Około pięć procent wszystkich ciąż doświadcza stanu przedrzucawkowego. Nie udowodniono, że przyjmowanie suplementów witaminy D podczas ciąży zapobiega stanowi przedrzucawkowemu.
Dostarczanie wystarczającej ilości witaminy D w diecie jest niezbędne podczas ciąży. Przyjmowanie prenatalnego suplementu witaminy D to dobry początek, ale jeśli suplement nie jest wystarczający, zawsze możesz skonsultować się z lekarzem lub dostawcą usług medycznych w celu dodatkowej suplementacji. Poza tym ważne jest, aby włączyć odżywcze źródła witaminy D w swojej diecie, jak również. Dla optymalnego zdrowia, witamina D podczas ciąży sprzyja zdrowemu rozwojowi dziecka.
Niedobór witaminy D podczas laktacji
Niedobór witaminy D podczas laktacji wiąże się z obniżonym poziomem tego ważnego składnika odżywczego w mleku matki. W tym artykule omówiono konsekwencje niskiego poziomu witaminy D w mleku matki dla kobiet karmiących i ich niemowląt, a także zalecaną ilość witaminy D dla matek karmiących. Przyjmowanie witaminy D w okresie laktacji jest niezbędne do zapewnienia optymalnego rozwoju dziecka.
Chociaż mleko zdrowych kobiet karmiących zawiera stosunkowo niewielkie ilości witaminy D (25(OH)D), zwykle uważa się je za niewystarczające do zapobiegania niedoborom witaminy D u niemowląt karmionych wyłącznie piersią. Suplementy witaminy D w dużych dawkach są zalecane dla matek karmiących, ponieważ mogą one zwiększyć stężenie tego ważnego składnika odżywczego w mleku i zapewnić odpowiednie stężenie witaminy D w diecie niemowlęcia.
Podczas gdy ludzkie mleko zapewnia odpowiedni poziom witaminy D dla noworodka, brak światła słonecznego może skutkować niedostatecznym jej poziomem w organizmie matki. Niedobór ten może prowadzić do rozwoju krzywicy u jej dziecka. Suplementacja w czasie laktacji jest więc zalecana przez La Leche League International. Niedobór witaminy D podczas laktacji może być spowodowany zmianami w diecie lub czynnikami związanymi ze stylem życia.
Optymalne spożycie witaminy D dla niemowląt wynosi 400 IU/dzień. Wiele multiwitamin zawiera witaminę D, ale dostępne są również preparaty zawierające wyłącznie witaminę D. Preparaty zawierające wyłącznie witaminę D są zazwyczaj droższe niż multiwitaminy. Jednak multiwitaminy są od dawna dostępne dla matek karmiących piersią. Suplementacja dużą dawką witaminy D może stanowić ryzyko dla dziecka.
Podobne tematy